Select Page
Gedragsverandering: hoe stimuleer je dat ?
Geplaatst op februari 28, 2017
Door Ann Dobbeni

Dit sta-bureau staat enkele weken bij ons op proef. En ik sta er dikwijls voor. Vast van plan om minder te zitten. Want ‘zitten’ is het gedrag waaraan ik wil werken. Minder zitten, meer staan, dat is de beoogde gedragsverandering. Maar ondertussen wel evenveel uren bureauwerk verzetten…

Dit brengt me naadloos op hét thema waar Interne Communicatieklanten mee worstelen:

‘Hoe veranderen we gedrag’.

Bijvoorbeeld laatst nog bij een aantal organisaties die beslisten om samen naar één gebouw te verhuizen. Kwestie van hun complementaire activiteiten nog beter ten dienste te stellen van hun gezamenlijke klanten.

Jammeren

Jammeren, dat is wat een groot aantal medewerkers dan spontaan begint te doen. Want ze moeten weg van hun vertrouwde adres, gebouw, bureau. En niet alleen hun plaats verandert, ze voelen op hun sokken aan dat er ook andere werkafspraken zullen komen. En dat zien ze zo niet zitten, want werkgewoontes veranderen, welja, dat is lastig.

Wanneer we de denkoefening maken vanuit de startvraag ‘hoe krijgen we de medewerkers enthousiast voor de gezamenlijke nieuwe werkplek’ is de verhuis nog ver af. Net het juiste moment om het al in de geest van de medewerkers te laten vormen. Dromen over een toekomst in het nieuwe huis en zo goesting krijgen in de verhuis.

Oplossingsgericht werken

We werken oplossingsgericht vanuit het 7E-model. Eerst definiëren we enkele persona en het gewenste gedrag: ‘onze medewerkers spreken positief over de nieuwe samenwerking en  locatie’.

Het 7E-model

Dan beginnen we te brainstormen met enkele prikkelende vragen vanuit elke E uit het model. Dit zijn een paar resultaten die de persona check hebben gehaald en waar de projectverantwoordelijke meteen mee aan de slag ging:

  1. Enlighten

    (voordelen van het nieuwe adres op persoonlijk vlak duiden) er komt een aparte en ludieke communicatie over de nieuwe buurt: wat er te beleven valt, wie de buren zijn, waar je lekker of snel of gezond kunt lunchen, etc.

  2. Enthuse

    (aangeven wat het nieuwe gedrag persoonlijk opbrengt) we communiceren concrete en toegankelijke voor- en na verhalen van personeelsleden die wel enthousiast zijn over de verhuis en reflecteren over wat moeilijk loopt in hun huidige werk en welke positieve veranderingen ze zien in de nieuwe samenwerkingsstructuur.

  3. Exemplify

    (zelf het voorbeeld geven van de nieuwe samenwerking) de managementvergaderingen van de diverse organisaties gaan voortaan afwisselend door op de bestaande adressen met een open en losse kennismakingsdrink en vragenronde tussen het personeel en het management dat op bezoek is.

  4. Encourage

    (duiden wat de winst is) we geven in elke personeelspublicatie een inkijk in elkaars huidige werking met aandacht voor de verbeteringen op de toekomstige nieuwe locatie voor de klanten, leveranciers en medewerkers.

  5. Enable

    (zorgen rond mobiliteit oppakken) we kondigen aan dat we werken aan oplossingen rond mobiliteit oa met huisfietsen en gratis plaatsen in een naburige parkeergarage.

  6. Engage

    (nieuwe locatie helpen vormgeven) we organiseren bezoekdagen tijdens de verbouwingen op de nieuwe locatie met ludieke workshops over de verdere inrichting.

  7. Experience

    (nieuwe samenwerking ervaren) medewerkers kunnen vanaf nu één dag per week fysiek in een andere organisatie gaan werken (op de huidige adressen). Ze doen daar hun eigen werk maar leren ondertussen de andere collega’s en werking beter kennen. Verder bundelen we de bestaande personeelsbladen in 1 nieuw blad (stapsgewijs evolueren we tot een nieuw, volledig geïntegreerd personeelsblad van alle organisaties samen).

Wil je meer weten over het 7E-model ?  Ga dan zeker eens kijken op 7e-model. Je vindt er ook een handige toolkit met materiaal om zelf mee aan de slag te gaan.

Jaswig

En hoe zit (of moet ik schrijven ‘staat ?) het ondertussen met mijn eigen gedragsverandering ? Wel, het leverde me alvast deze reflectie op. Vond dit de ideale plek om over gedragsverandering te schrijven. Kreeg je interesse in het meubel ? Een op en top Belgisch product van enkele Gentse ingenieurs. Ga dan naar Jaswig of bel even met Henri. Hij weet er alles van.

Met interesse gelezen? Danku om te delen!

Geschreven door Ann Dobbeni

Geschreven door Ann Dobbeni

Creatieve verbinder bij f-use

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met interesse gelezen?

Danku om te delen!